Bær

SOLBÆR, TITANIA
Solbær kan bruges til saft, marmelade, desserter eller i salat, og de solbærduftende blade kan også bruges til te. Solbær er sunde fordi de små bær er omsluttet af en skræl og dermed har en stor overflade. Det er nemlig i skrællen, den store koncentration af immunforsvarsstyrkende stoffer, anthocyaniner sidder. Høst: fra Juli måned.

RIBS, NIGRUM
I Danmark har vi brugt ribs siden middelalderen -der er faktisk fundet en opskrift på ribssaft i en kogebog helt tilbage fra 1600-tallet.

STIKKELSBÆR
Stikkelsbær kan spises både som grønne umodne og som modne bær. Umiddelbart skulle man ikke tro, at de grønne, sure bær kan bruges til noget, men de smager fantastisk som stikkelsbærgrød og kompot, i tærter og der findes endda en fantastisk Camilla Plum opskrift med en lagkage med grønne stikkelsbær. Der er sorter, som er beregnet til brug som grønne, og de modner aldrig rigtig.

De modne stikkelsbær kan man spise direkte fra busken, og de fleste sorter har velsmagende modne bær i flere uger. De modne bær kan også syltes og bruges til frugtgrød, men kernerne er større i det modne end i det umodne stadie. Til gengæld skal der bruges mindre sukker til grød af modne bær. Der er stor forskel på smag og konsistens af de forskellige sorters bær.

RIBES UVA-CRISPA ‘INVICTA’
En flot grøn stikkelsbær, der får hvide blomstrer i maj måned og velkendte store grønne bær i juli-august. Den er langtsom-voksende, men meget frugtbar og sund og perfekt egnet til haven. Bliver en ca. 1 m høj og ca. 1 m bred løvfældende busk med grønne blade og tornede grene.
Busken er selvbestøvende og trives bedst i sol/halvskygge plantet i almindelig havejord.

RIBES UVA-CRISPA ‘HINNONMÄKI, RØD
Lækker, rød stikkelsbær med overhængende, tornede grene, grønne blomster og velsmagende 1-2 cm røde stikkelsbær. De lækre bær modner i august og er ideelle til frysning, marmelade – ja syltning i det hele taget.
Busken er spinkel og bliver ca. 1 m høj. Den trives fint i sol/halvskygge og vokser i alm. næringsrig og veldrænet havejord.