PÆRER

Anna

Frugten er middelstor til stor. Grundfarven er grøn til gulgrøn med mange grønne punkter. Kødet er hvidgult, noget grovt, saftigt med sød, god smag. Plukkes i slutningen af september og bruges i oktober-november som spise- og husholdningsfrugt.

Norsk krydsning mellem Clara Frijs og Sierra fra 1981. Udvalgt i 1986 og sat i forsøg 1988 og kommet til Danmark som prøvesort i 1996.

Træet er middelkraftig af vækst med noget oprette grene. Tidligtbærende og senere rigtbærende. Foreløbig har træet klaret krav til hårdførhed.

Høst: Plukkes midt/slut September og bruges I oktober-november som spise- og husholdningsfrugt. 

Bonne Louise

Frugten er middelstor med tendens til at blive lille. 8-9 cm høj og 5-6 cm bred. Kødet er skørt, ikke særlig saftigt, men af en behagelig sød smag og fin aroma. Udmærket spisepære, der også kan henkoges.

Modertræet stod i en have i Normandiet, da denne have i 1788 købtes af en adelsmand de Longueval. Sidst i 1930erne var det den næst mest producerede pære med over 13.000 træer årligt. 

Træet er smukt, højt og rankt kegleformet, ofte enstammet. Sorten er noget modtagelig overfor skurv. 

Høst: Plukkes omkring 1. oktober og kan holde sig til først i november.

Clapps Favorite

Frugten er middelstor til stor, pæreformet. Grundfarven er matgrøn, ved modenhed nærmest citrongul med brunrød dækfarve i striber og marmoreringer på solside. Kødet er fast, kornet, groft, temmelig saftigt med en sødlig smag uden megen aroma. Spisepære der kan anvendes til mange former for syltning og konservering

Synonymer: ‘Favorite de Clap’, ‘Clapps Liebling’, ‘Clapp’. Sorten er tiltrukket af Thaddeus Clapp i Dorchester, Massachusetts i USA. 

Træet gror som ungt kraftigt og opret. Senere tynges de lange grene ud og ned af frugtvægten. Da væksten fortsætter opad bliver træet meget karakteristisk i sin form. Hårdført og blandt de sundeste pæresorter.

Høst: Modning midt/slut august og holdbarheden er begrænset.

Clara Frijs

Frugten er middelstor og buttet, pæreformet. Farven er først skinnende græsgrøn og bliver senere til citrongul. Kødet er fast, skørt og saftigt med en behagelig sød smag uden megen aroma. Smagen er frisk og sød. Den saftige og velsmagende pære regnes af for mange som den bedste overhovedet. God til henkogning.

Stammer fra Skjensved-egnen mellem Køge og Roskilde. Første gang omtalt i 1858 af J.A. Bentzien som ‘Skjensvedpære’ i Dansk Haugetidende. i 1861 beskrev Bentzien den atter men da som Comtesse Clara Frijs. 

Træet vokser godt både på pære- og kvæderod. Bruges til mellempodning for de sorter der ikke kan forenes med den langsomme kvæderod. Vokser i begyndelsen opret, men bliver senere mere bredkronet med let hængende grene. Frugtbarheden god. Sensommerpære.                                        

Høst: Plukkes slut aug.-sept. og kan holde sig ca. 14 dage efter plukning.

Concorde

Frugten er store gulgrønne pærer, der minder i udseende om Conference, aflang nissehueform, men med en meget finere skræl. Den er næsten helt glat med fast, sød, saftigt frugtkød med meget fin aroma. Smager bedst når den begynder at blive moden. 

Sorten stammer fra England 1984. Det er en krydsning mellem Doyenne de Comice og Conference.

Træet Bliver 4 – 6 m høj og 1 – 2 m bred, og får store hvide blomster. Blomstrer fra april – maj. Vokser i sol/halvskygge og er hårdfør. Træet er let at dyrke – giver sjældent problemer med plantesygdomme. Rigtbærende træ m/opret vækst. Sund sort, der er god til dyrkning uden sprøjtning.    

Høst: Modningstid september – oktober. Kan gemmes i 3-4 uger
Svag vækst med regelmæssig opret krone

Conference

Frugten er middelstor ca. 10 cm høj og 6-7 cm bred. Kødet er fint og ret saftigt med en meget behagelig og søg smag og fin aroma. En førsteklasses spisepære, der i smagen minder lidt om banan. Kødets farve understøtter denne sammenligning. 

Tiltrukket af frugtavlsfirmaet Th. Rivers i Sawbridgeworth i England. Fik i 1885 1. klasses certifikat af det engelske haveselskab. I 1894 blev sorten sendt i handelen. I Danmark nævnes træet først i 1906. 

Træet danner i begyndelsen en smal stift opret krone, der dog senere ved frugtvægten tynges udad. Hårdfør sort der kan plantes overalt i landet. Sund og letdyrkelig sort.

Høst: Plukkes i begyndelsen af oktober og spises fra midten af oktober til ind i november.

Dobbelt Philip

Frugten er middelstor til stor lidt grov spisepære. 7-8½ cm høj og 6½-7½ cm bred. Kødet er noget groft og kornet, men saftigt og af en behagelig, sødligsur smag med en aromatisk, lidt ram bismag. Det lidt grove kød gør at den ikke værdsættes af alle som spisepære. Fortrinlig til henkogning.

Sorten stammer fra Belgien og er bragt i handelen i 1819. Blev hurtigt udbredt til de pæredyrkende lande. 

Træet minder om Grev Moltke i vækst og facon. Dobbelt Philip har rødbrun bark, medens Grev Moltke har gulbrun. Træet kan blive meget gammelt, hvilket skyldes dens høje sundhed.

Høst: Plukkes midt-slut september og bruges i oktober.

Doyenné du Comice

Verdens fineste spisepære, mat grøn, saftig og smeltende. Frugten er middelstor til stor. 7½-10 cm høj og 6½-7½ cm bred. Kødet er fint, meget saftigt og smeltende. Smagen sød, lidt syrlig og meget aromatisk og yderst delikat. Spisepære af første kvalitet.

Et fransk haveselskab, Comice horticole d’Angers, udsåede i sin tid pærefrø i frugthaven i Angers. Det kom til DK i 1861. Har fået prædikatet “Verdens fineste pære”.

Træet trives godt og får en stiv opret krone. I ungdommen er træet smalt, senere bliver det forholdsvis bredere. Sorten er sund og klarer sig fint i DK.

Høst: Plukkes i sidste halvdel af oktober, opbevares koldt, og bruges i november-december.

Fondante de Charneu

Frugten er rimelig stor. 6½-10 cm høj og 5½-6½ cm bred. Kødet er fint og saftigt, sødt og med fin aroma. Stor fin spisefrugt, der også er god til henkogning og husholdningsbrug.

Sorten har navn efter byen Charneu i den belgiske provins Liege. En godsejer fandt træet omkring 1800 og flyttede det ind i sin have. Den kom til Danmark i 1840, hvor den sandsynligvis er kommet hertil fra Tyskland. 

Træet udvikler sig på vildstamme til et højt, ofte enstammet, meget karakteristisk træ med sparsom og uregelmsæssig forgrening. En sund sort, der undertiden angribes af skurv. Kan blive meget gammel.

Høst: Plukkes midt i oktober. Sorten er holdbar til midten af december.

Grev Moltke

Frugten er middelstor 6½-8 cm høj og 6-7,5 cm bred. Kødet er fint og meget saftigt, næsten smeltende. Smagen er sød med en ikke stærk aroma. Svag duft.

Om dens historie siger Bredsted at gartner P.J.Galthen i 1850 i et lille lystanlæg, “Iskjælderen”, der hørte til Turebyholms Have, fandt modertræet, som blev flyttet hen på et bedre sted. Træet er opkaldt efter lensgreve A.V.Moltke til Bregentved. Sorten blev hurtigt spredt til hele landet og har siden haft stor betydning for pæreavlen i Danmark. 

Træet har middelkraftig vækst. De unge træer er tilbøjelige til at danne grentorne og har et noget “vildt” udseende. Kronen er løvrig, bred og rundagtig. Grev Moltke er en sund sort. Den største skavank er sten i frugten, der skyldes tægestik eller måske vandmangel og dårlig vækst.

Høst: midt/sidst sept.-oktober ud er den bedste spise- og køkkenpære.

Gråpære

Frugten er lille, pæreformet med grågrøn grundfarve der over en stor del er dækket af en rustfavet dæklag. Kødet er noget grov og kornet, saftigt med en sød, særdeles fin og stærkt krydret smag. Fin spisepære, der er meget anvendt til syltning sammen med tyttebær og til henkogning.

Synonymer: ‘Grise Bonne’, ‘Gute Graue’, ‘Gråpäron’. Sorten er meget gammel og antagelig fra Frankrig, hvor Le Lectier i 1628 omtaler en sort, som menes at være denne. Det menes, at den er kommet til Danmark i det 18. Århundrede, da der i 1830 fandtes gamle træer af sorten. 

Træet bliver på vildstamme et stort, højstammet træ med en bred, hvælvet krone. Er gennemgående en sund sort, men kan angribes af skurv, der betyder at pærerne revner let.

Høst: Plukkes fra midten af september og kan kun lagres i kort tid. 

Herrepære

Frugten er middelstor ca. 7 cm høj og 5½-7 cm bred. Kødet er temmelig fast i halvmoden tilstand, men bliver smeltende og meget saftigt. Smagen er sød og aromatisk. En fin spisepære, der i smag hører til blandt de allerbedste.

Sortens oprindelse er ikke fastlagt, men i 1831 omtales den i England som en belgisk sort. Den kom til Bredstens planteskole i 1856 fra Tyskland. 

Træet danner mange og tynde grene. Først er væksten opret, senere bredt og i frugttiden noget hængende. Hårdfør sort, der er letdyrkelig og sund.

Frugten er middelstor ca. 7 cm høj og 5½-7 cm bred. Kødet er temmelig fast i halvmoden tilstand, men bliver smeltende og meget saftigt. Smagen er sød og aromatisk. En fin spisepære, der i smag hører til blandt de allerbedste.

Sortens oprindelse er ikke fastlagt, men i 1831 omtales den i England som en belgisk sort. Den kom til Bredstens planteskole i 1856 fra Tyskland. 

Træet danner mange og tynde grene. Først er væksten opret, senere bredt og i frugttiden noget hængende. Hårdfør sort, der er letdyrkelig og sund.

Høst: Plukkes midt/slut september og bruges straks efter.